Меню сайту
   
   
   
    

Форма входу
Логін:
Пароль:

Пошук




Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0






Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 22:32

Головна » 2013 » Грудень » 19 » Тиждень права у Полтавському кооперативному технікумі
15:13
Тиждень права у Полтавському кооперативному технікумі
     З 9 по 13 грудня 2013 року циклова комісія юридичних дисциплін проводила Тиждень спеціальності «Правознавство». Але фактично ще з 25 листопада викладачі циклової комісії розпочали здійснювати в технікумі комплекс заходів правовиховного спрямування.
Так, у рамках Всеукраїнської акції "16 днів проти насильства” студентами-правознавцями під керівництвом викладачів юридичних дисциплін була організована виставка-конкурс юридичних бюлетенів та плакатів «Ні – насильству в суспільстві!». Також викладачі Коломієць Ольга Олександрівна, Перун Світлана Василівна і Северенчук Тетяна Миколаївна 28 листопада провели в групах ТМ-22, Б-22, ПР-31 і ТМ-13  виховну годину  "Людина – не товар, або Проблема торгівлі людьми”.
    
Під час Дня відкритих дверей 30 листопада викладачі циклової комісії організували презентацію спеціальності «Правознавство» і запросили всіх бажаючих до аудиторії № 310 для ознайомлення зі специфікою навчання за цією спеціальністю, а також провели для гостей екскурсію аудиторіями юридичних дисциплін на третьому поверсі технікуму.




    Відкриття безпосередньо Тижня правознавства відбулося 9 грудня з проведення усного журналу «Місцеве самоврядування в Україні: історія та сучасність». Усний журнал передбачав розгляд трьох сторінок: «Місцеве самоврядування на українських землях в часи козацької державності», «Місцеве самоврядування на українських землях у складі СРСР» та «Місцеве самоврядування в Україні у період незалежності». Тема для обговорення виникла не випадково, адже 7 грудня в Україні на державному рівні було відзначено День місцевого самоврядування. Із вступним словом до учасників усного журналу звернулася Коломієць О.О. Вона представила запрошених гостей: Калюжного Віктора Степановича – голову Микільської і Сологора В’ячеслава Івановича – голову Заворсклянської сільських рад По
лтавського району, Харченко Людмилу Миколаївну – секретаря Щербанівської сільської ради Полтавського району та Попову Марію Юріївну – начальника Полтавського районного управління юстиції, депутата Заворсклянської сільської ради.
    
Першу сторінку усного журналу презентувала викладач історії і теорії держави і права Нестеренко Ольга Михайлівна. А студенти групи ПР-22 Говтвяниця Сергій і Волошин Вікторія виступили з доповідями «Адміністративно-територіальний поділ українських земель у козацьку добу» та «Полтавські війти – міські голови часів Козаччини». Другу сторінку відкрив викладач адміністративного права Грінченко Олександр Михайлович, який зупинився на особливостях побудови і функціонування  місцевого самоврядування в УРСР та на сучасних проблемах місцевих органів  влади, отриманих у спадок ще з радянських часів. Обговорення теми третьої сторінки усного журналу запропонувала Коломієць О.О. – викладач дисципліни «Державне будівництво і місцеве самоврядування». З доповідями «Територіальна громада – первинна ланка системи місцевого самоврядування» і «Система органів місцевого самоврядування Полтавщини: переваги і недоліки» виступили студентки групи ПР-21 Дзюба Вікторія та Козлова Дарія.  Жваве обговорення учасників зустрічі викликали виступи гостей, які зупинилися на проблемах реорганізації органів місцевого самоврядування на рівні району, міста, області, аналізі стану фінансування діяльності органів місцевого самоврядування на рівні сільських рад та на сучасних проблемах виконання рішень місцевих рад.  
     На високому науковому і методичному рівні 10 грудня викладач Нестеренко О.М.  провела відкрите заняття в групі ПР-22 з дисципліни «Історія держави і права зарубіжних країн» на тему «Держава і право Німеччини та Японії в XХ ст.». Заняття у формі лекції-презентації з елементами бесіди та з використанням мультимедійних технологій  пройшло цікаво і динамічно. Викладач  вдало поєднала пояснення теоретичного матеріалу і роботу з історичними документами з постановкою проблемних запитань. Особливий інтерес викликали фрагменти документального фільму «Падіння Берлінської стіни», які Нестеренко О.М. використала в якості ілюстрації основних положень теми.
     Цього ж дня викладачі Перун Світлана Василівна, Северенчук Тетяна Миколаївна і Стрілко Дмитро Леонідович провели в аудиторії 227 круглий стіл "Толерантність як нетерпиме ставлення до насильства”. Цій події передував конкурс емблем про толерантність, проведений серед студентів різних спеціальностей і різних курсів. На засіданні з доповідями "З історії поняття "толерантність”, "Насильство в сучасному суспільстві” і "Проблема насилля в сім’ї” виступили студентки Іващенко Катерина (група ПР-21), Харитонова Яна (група ПР-31) і Яїцька Олександра (група ПР-31). А студентка групи ПР-22 Пасічниченко Олександра розповіла вірш "Толерантність врятує світ”. Виступи доповідачів супроводжувала тематична презентація на інтерактивній дошці.
    До участі у засіданні круглого столу був запрошений старший оперуповноважений сектору кримінальної міліції у справах дітей Полтавського міського управління міліції Горобій Віктор Сергійович. У своєму виступі він зазначив, що толерантність – це, перш за все, здатність без агресії сприймати думки, поведінку, форми самовираження та спосіб життя іншої людини, які відрізняються від власних. А практичний психолог технікуму Даценко Вікторія Миколаївна розповіла про аспекти психологічного насилля в сім’ї та засоби його подолання. Вона також оголосила результати соціологічного дослідження на тему "Наскільки Ви толерантні ?”, проведене серед студентів товарознавчо-правового відділення. Із заключним словом до присутніх звернувся директор технікуму Іноземцев Віктор Анатолійович, який висловив своє бачення поняття толерантності, закликав з повагою ставитися до людей і подякував організаторам за вибір теми для обговорення. Оскільки вона є особливо актуальною в сучасних умовах загострення суспільно-політичної ситуації в країні і викликаної нею нетерпимості українців один до одного.
   

   Учасники круглого столу переглянули документальний фільм про факти насильства над дітьми, грали в інтерактивні вправи на виявлення свого рівня толерантності, дискутували про добро і зло, насильство і терпимість, а на завершення зустрічі прикрасили "Ялинку толерантності” – символ  взаєморозуміння, любові та поваги один до одного в наступному 2014 році.  
      

     11 грудня в аудиторії 217 відбулося засідання дискусійного клубу на тему «Проблеми усиновлення в Україні», в якому взяли участь викладачі і студенти Полтавського кооперативного технікуму та Аграрного коледжу управління і права Полтавської державної аграрної академії, представники Полтавського міського управління юстиції, Координаційної ради молодих юристів при Полтавському МУЮ та служби у справах дітей виконавчого комітету Октябрської районної в м.Полтаві ради.
    

     Засідання відкрила Коломієць О.О. та ознайомила присутніх з проблемами, які заважають українцям усиновлювати дітей. А викладачі Северенчук Т.М. і Перун С.В. розповіли про актуальні проблеми та шляхи вдосконалення системи усиновлення в сучасній Україні. Студенти аграрного коледжу Макогон Сергій і Стельмах Анна доповіли про повноваження дитячого омбудсмена в Україні та проблемні питання таємниці усиновлення за  вітчизняним законодавством. А студентка кооперативного технікуму Іващенко Катерина охарактеризувала переваги і недоліки усиновлення українських дітей іноземцями. Голова Координаційної ради молодих юристів, викладач Аграрного коледжу управління і права ПДАА, адвокат Шеховцова Ольга Ігорівна ознайомила учасників дискусійного клубу з правовими засадами усиновлення дітей в Україні. Працівник служби у справах дітей виконавчого комітету Октябрської районної в м.
Полтаві ради Шаповал Юлія Сергіївна навела статистичні дані щодо стану усиновлення дітей в Октябрському районі міста. Також у роботі дискусійного клубу взяла участь провідний спеціаліст Полтавського МУЮ, заступник голови Координаційної ради Ємець Вікторія Миколаївна. Нікого не залишив байдужим  хвилюючий виступ-спогад  викладача циклової комісії  Дудецького Володимира Михайловича, який під час війни втратив батьків і в ранньому дитинстві був усиновлений.
     Загалом зустріч пройшла цікаво і змістовно насичено.
Присутні не лише ознайомилися із станом та проблемами усиновлення дітей в Україні, але й  обмінялися думками з приводу перспектив покращення ситуації в цій галузі.
Останнім заходом Тижня правознавства стала запланована на 12 грудня викладачами Дудецьким В.М. і Полюхович О.М. бесіда-зустріч «Незнання закону не є виправданням» зі студентами групи ПР-11 в читальному залі технікуму та з мешканцями гуртожитку.
    Результати проведення Тижня правознавства були проаналізовані та обговорені 13 грудня на засіданні циклової комісії. За підсумками проведених заходів активність студентів, які взяли в них безпосередню участь, була заохочена подяками, солодкими призами та відзначена відповідним наказом директора технікуму Іноземцева В.А.
     Приємно констатувати, що наполеглива робота викладачів циклової комісії юридичних дисциплін у Полтавському кооперативному технікумі щодо навчання  майбутніх юристів-професіоналів та виховання високого рівня правосвідомості підростаючого покоління знаходить відгук і схвалення громадськості міста. Про це свідчить участь у проведених заходах спеціалістів різних державних установ, служб і відомств, а також відображення результатів цих зустрічей, зокрема, на офіційних сайтах Полтавського міського управління Міністерства внутрішніх справ України та Полтавського міського управління Міністерства юстиції України. Усе це має велике значення для підтримки іміджу навчального закладу та є свідченням дотримання у технікумі високого рівня освітніх стандартів.
Нестеренко О.М., викладач
юридичних дисциплін 





Переглядів: 800 | Додав: olga | Рейтинг: 2.5/2
Всього коментарів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz