Меню сайту
   
   
   
    

Форма входу
Логін:
Пароль:

Пошук




Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Друзі сайту


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0






Вітаю Вас, Гість · RSS 08.05.2024, 04:21

Головна » 2013 » Квітень » 9 » Засідання круглого столу на тему: «Духовність як феномен особистості людини»
16:11
Засідання круглого столу на тему: «Духовність як феномен особистості людини»

Живи, добро звершай!
Та нагород за це не вимагай.
Лише в добро і вищу правду віра
Людину відрізняє від мавпи і від звіра.
Хай оживає істина стара:                        
Людина починається з добра!


     02 квітня 2013 року,  о 13.00  відбулося засідання круглого столу на тему: «Духовність як феномен особистості людини»
   Причиною що спонукала нас звернутися до проблеми духовності була необхідність розкрити її справжній психологічний зміст, який, з одного боку дозволив би пояснити існування безлічі точок зору на її суть, а з іншої – описати це як особливу психологічну реальність, що володіє специфічним психологічним механізмом. Проблема полягала в тому, щоб не критикувати або звинувачувати в некоректності існуючі підходи до духовності, а зрозуміти, що ж їх всіх об'єднує, а також, що породжує суперечність в їх розумінні.
На засідання круглого столу були запрошені студенти і викладачі Полтавського кооперативного технікуму, а також гості, а саме: Пивовар Ніна Михайлівна,  к.п.н., доцент кафедри педагогічної майстерності ПНПУ ім. В.Г. Короленко, з доповіддю на тему: «Духовний розвиток особистості», яка зазначила, що на сучасному етапі розвитку українського суспільства проблема відродження духовності і системи морально-етичних цінностей залишається дуже актуальною. Вже стало зрозумілим, що сьогодні час освіти, яка полягає лише у пізнанні світу, закінчився, що духовність виконує в житті суспільства роль імунної системи. Тому необхідно, щоб система цінностей сучасного молодого покоління спиралась на такий світогляд, в основі якого були б духовні й моральні орієнтири.
Також заслухали цікаву доповідь Штепи Олени Григорівни, к.п.н., доцент кафедри педагогічної майстерності ПНПУ ім. В.Г. Короленко, на тему: «Роль спілкування в духовному вихованні молоді», в якій говорилося про те, що звернення до поняття духовності у зв'язку з проблемами навчання і виховання є особливо актуальним, оскільки духовність відображає, в першу чергу, змістовну сторону життя особи, підкреслює глибину і складність людини, що втілює собою перетворену і натхненну природу, що не зводиться до простої сукупності психічних процесів, властивостей і станів.
    Даючи визначення духовності людини, не можна обійти увагою церковного (в даному випадку православного) трактування такого важливого, ключового поняття. По ученню блаженного Августина все, що відбувається в тілі, душа відчуває, і відчуває саме в тому органі його, в тому пункті, який піддався якій-небудь видозміні, зазначив доктор теологічних наук, кандидат педагогічних наук, доцент, докторант кафедри педагогіки
та андрагогіки Полтавського національного педагогічного університету,  протоієрей Свято-Вознесенського храму м. Полтави священик Василь Фазан, у доповіді на тему: «Духовність в православному контексті».
    Також заслуговують на увагу доповіді і презентації студентів нашого технікуму, які висвітлили основні поняття духовності:
    - Духовність – вимір життя (Козлова Оксана)
    - Проблема формування духовності сучасної молоді (Турченков Дмитро)
    - Роль літератури у формуванні духовної культури української нації як основи виховання молоді в сучасних умовах (Кузьменко Анна)
    Зрозуміло, що духовність неможлива без милосердя, тому на засідання круглого столу були запрошені фахівці, для яких волонтерська справа стала сенсом життя Василенко Людмила Миколаївна, Начальник відділу соціально-культурної роботи Полтавського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з доповіддю на тему: «Вплив волонтерської діяльності на духовність особистості».
   На засіданні круглого столу ми з’ясували, що у різних текстах і контекстах часто
зустрічається слово «духовність». Особливо важливий цей термін у текстах про освіту, виховання, релігію, культуру. Обговорювані питання не лиши студентів, присутніх на засіданні, байдужими, вони жваво обговорювали питання духовності в різних контекстах, а також задавали питання доповідачам: В якому розумінні духовності виявляється ідеал, до якого прагне людина та людство? Чи впливає на духовний розвиток особистості спілкування з однолітками в Інтернеті? Які для вас найголовніші моральні принципи в житті?
    Прослухавши цікаві доповіді, кожен слухач зробив для себе відповідні висновки, а ми віримо в те, що від сьогодні став добрішим кожен з присутніх. Ми віримо, що запалений вогник доброти поселиться у їхніх серцях і з ним вони будуть іти по житті до своєї мети.

Нехай любов земна і доброта сердечна
Завжди крокують поруч з Вами у житті!

Переглядів: 848 | Додав: olga | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz