Меню сайту
   
   
   
    

Форма входу
Логін:
Пароль:

Пошук




Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0






Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 22:38

Головна » 2014 » Жовтень » 14 » «…А ми тую козацькую славу збережемо…»
16:03
«…А ми тую козацькую славу збережемо…»

    Дудецький В.М., викладач дисципліни «Захист Вітчизни», начальник регіонального відділення українського козацтва при ПКТ, полковник українського козацтва.


    Чи були ви в ці дні на острові Хортиця? Якщо ні, то повірте, багато втратили! Бо V Всеукраїнський козацький фестиваль «Покрова на Хортиці», що проходив 10 – 14 жовтня поточного року – всім святам свято.
    12 жовтня я мав нагоду з студентами відвідати святу землю для кожного українця, густо политій кров’ю наших пращурів, духовному центрі Українського козацтва – острів Хортиця, що омивається водами Славути - Дніпра. Мимоволі на пам'ять приходять слова Етель Войнич: «Снимите обувь свою, ибо место на котором Вы стоите – священно!»
    Як і в сиву давнину, навколо острова височать гранітні скелі (острів Дубовий та інші пороги), боронячи славну козацьку Січ.
    Знайомство розпочалося з відвідування Музею становлення та розвитку українського козацтва, де кожен експонат безцінний, але найбільше враження залишилося від відвідувань трьох діорам із життя запорозького козацтва.
    В цей день в  історико-культурному комплексі «Запорозька Січ» яблуку ніде було впасти. Дотримуючись дороговказів «Дорога на Січ» прийшли тисячі людей. Лише встигай спостерігати і захоплюватися. Ось у ворота передмістя заходять дві подруги в українському вбранні – одна котить візок із немовлям (до речі, молоді і дітей на святі безліч – цілими колективами).
    Тут черга до «Запорозького самовара»  -  тут  і чай, і бублики, і козацький куліш, і ще безліч різної смакоти. Ось чоловік років сорока, говорить  по «мобілці»: «Давай швидше на Хортицю!». Там - бажаючих запрошують вистрілити в мішень з лука або кинути в колоду списа. А кругом козаки, від джур – юних козачат до сивоголових полковників. Співають бандуристи козацьких пісень. Дійсно, Хортиця єднає всю Україну.
    Вся Запорозька область, делегації всіх регіонів України і навіть іноземні гості, завітали на Хортицьке свято. Групу Полтавських козаків з Великої Багачки, їх видно ще  здалеку по оригінальному, ошатному вбранні, очолює Іван Шарий.
    А на площі, навколо церкви Покрови Пресвятої Богородиці, вже вирує яскраве свято -  від сцен козацьких бойових мистецтв до різного роду розваг для дітей та дорослих (малювання, аплікація, виготовлення поробок, написання листів в зону АТО; аква-грим із малювання патріотичних символів, робота костюмера (автентичне українське вбрання) та інше).
    Театралізоване дійство «Козацька слава невмируща!» і концерт за участю професійних та аматорських колективів – дійсно створює атмосферу величності дійства, - стільки людей було в національних строях (не лише артистів, а й звичайних громадян). Ще раз переконуємося – українське вбрання робить усіх жінок красунями, чоловіки ж у ньому виглядають утричі мужнішими.
    Під час святкового концерту «І оживе слава України» звітували ансамблі: «Пернач», «Запорозькі козаки», «Одна родина», «Бунчук», «Чайка», а ще багато інших творчих колективі, практично з усіх областей нашої багатогранної Батьківщини.
    Згідно програми фестивалю також відбулися виставка ікон «Пресвята Покрова», автопробіг з національною символікою за маршрутом «Запоріжжя – Чонгар», всеукраїнські козацькі ігри, виставка театру ляльок «Козацька сила», театралізоване дійство за мотивами опери С. Гулака - Артемівського «Запорожець за Дунаєм» та інші заходи.
    Пізно ввечері, дещо стомлені але щасливі, незалежно від віку, статі та професії, залишали Хортицю люди, які з’їхалися з різних місць, це унікальне, сакральне місце. Кожен присутній отримав піднесений патріотичний дух, оптимізм і віру в необхідність продовження традицій запорозького козацтва та щасливе майбутнє України.

 

Переглядів: 858 | Додав: olga | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz